ESG во HoReCa: Зелената иднина на угостителството

Во последниве години, терминот ESG, Животна средина (Environment), Општество (Social) и Корпоративно управување (Governance), стана клучен поим во деловниот свет. Но што точно значи тоа за секторот HoReCa (зборот е составен како кратенка од првите две букви од Хотели, Ресторани, Кафулиња)? И зошто токму овој концепт станува суштински дел од иднината на угостителството?

ESG претставува рамка која им помага на организациите да го измерaт и подобрат својот ефект врз:

  • Животната средина (E): управување со енергија, отпад и вода; намалување на јаглеродниот отпечаток.
  • Општеството (S): грижа за вработените, поддршка на локалната заедница, фер односи со клиентите и партнерите.
  • Корпоративното управување (G): транспарентност, етика и одговорно раководење.

Овие три димензии создаваат основа за одржливо, етичко и конкурентно работење во секој сектор и индустрија.

Прочитајте го целиот текст на следниот линк:

ESG во HoReCa: Зелената иднина на угостителството | EPALE…

Contact us

Follow us

1000 Skopje,
R.N. Macedonia

Scroll to Top