ESG во HoReCa: Зелената иднина на угостителството
Во последниве години, терминот ESG, Животна средина (Environment), Општество (Social) и Корпоративно управување (Governance), стана клучен поим во деловниот свет. Но што точно значи тоа за секторот HoReCa (зборот е составен како кратенка од првите две букви од Хотели, Ресторани, Кафулиња)? И зошто токму овој концепт станува суштински дел од иднината на угостителството?
ESG претставува рамка која им помага на организациите да го измерaт и подобрат својот ефект врз:
- Животната средина (E): управување со енергија, отпад и вода; намалување на јаглеродниот отпечаток.
- Општеството (S): грижа за вработените, поддршка на локалната заедница, фер односи со клиентите и партнерите.
- Корпоративното управување (G): транспарентност, етика и одговорно раководење.
Овие три димензии создаваат основа за одржливо, етичко и конкурентно работење во секој сектор и индустрија.
Прочитајте го целиот текст на следниот линк:
Contact us
Follow us
1000 Skopje,
R.N. Macedonia
- futurama@futurama.mk